Behandling

Nesemuslingforminsking med radiobølgeteknikk, Sandnessjøen

Operasjonen går ut på å forminske bein- og bruskdel i nesen (nesemuslingen) ved hjelp av radiobølger. Inngrepet gjøres for å redusere nesetetthet på en eller begge sider som skyldes en stor nesemusling.

Henvisning og vurdering

Fastlegen din kan henvise til sykehuset.


Før

Piercing i ansikt/tunge må fjernes før inngrepet. Du kan ha på øredobber.

Under

Operasjonen blir gjort som dagkirurgi og tar cirka 20-30 minutt. Du blir bedøvd lokalt i nesen. Først med bedøvelse på en bomullsdott som du sitter med i noen minutter, og deretter får du bedøvelse med sprøyte i selve nesemuslingen.

Til operasjonen blir det brukt et spesielt utstyr/nål som sender radiobølgestråler (varme) inn under slimhinnen i nesemuslingen, og får dermed slimhinnen til å trekke seg samman/skrumpe. Slik blir det bedre plass til å puste gjennom nesen.

Selve inngrepet tar bare noen minutter.

De fleste opplever lite ubehag under inngrepet, men enkelte kan oppleve lokale smerter og/eller bløding.


Etter

Du kan reise hjem etter operasjonen.

Eventuell kontroll avtaler du med lege/sykepleier.

Du skal skylle nesen med saltvann og eventuelt spraye med sesamolje i 2-3 uker. I disse ukene kan du oppleve at nesen blir tettere og få trykk, ubehag og blødinger i noen dager. Dette skyldes hevelse i slimhinnen og tendens til skorper i nesen etter inngrepet. Dersom du er usikker på om plagene du har etter operasjonen er innenfor det normale, ta kontakt med oss på ØNH- poliklinikk, eventuelt fastlegen.

Smertestillende

Det er oftest få eller ingen smerter etter denne operasjonen. Hvis du skulle få smerter, kan du bruke vanlige reseptfrie smertestillende (Paracetamol)

Sykemelding

Du trenger i utgangspunktet ikke sykemelding, men bør være hjemme fra arbeid operasjonsdagen, avhengig av type arbeid. Dette kan du diskutere med den som har operert deg.

Kontakt

Helgelandssykehuset Sandnessjøen Øre-nese-hals poliklinikk, Sandnessjøen

Kontakt Øre-nese-hals poliklinikk, Sandnessjøen
En bygning med rødt tak

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Transport

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring ​​05515 for å bestille plass på bussen. 

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.