Diagnose
Prostatakreft
Kreft i prostatakjertelen (cancer prostatae) er den vanligste kreftformen hos menn i Norge. De primære behandlingene ved påvist prostatakreft er kirurgi eller strålebehandling. Hvis du har en lav risiko (snill) kreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåking med jevnlige blod- og vevsprøver. Noen pasienter får hormonbehandling som primærbehandling.Introduksjon
Henvisning og vurdering
Hvis fastlegen har mistanke om kreft, skal du henvises videre til flere undersøkelser, som kan bekrefte eller avkrefte mistanken. Dersom undersøkelsene gir begrunnet mistanke om kreft, skal du henvises til pakkeforløp.
Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.
Du kan lese mer om pakkeforløp i pasientinformasjonen til Helsedirektoratet:
Generell pasientinformasjon - utredning ved mistanke om kreft
Utredning
Fra fastlegen har sendt henvisningen vil det gå ca. 10 dager til første fremmøte. Fra fremmøte til ferdig utredning kan det gå 32 dager. Du vil etter dette bli innkalt til samtale om behandling.
Det vil ta 5-8 dager å få svar på vevsprøven. Resultatet av utredningen vil være avgjørende for videre plan. Dersom det er nødvendig med operasjon eller stråling vil du bli henvist til annet sykehus.
Er det besluttet at du skal ha strålebehandling vil du umiddelbart starte med hormonbehandling, i sprøyte- og tablettform. Tre måneder etter oppstart av hormonbehandling starter strålebehandlingen.

Pakkeforløp hjem
Behandling
Hvis du har kreft, planlegger vi hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandlingen tar vi i samvalg med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig teammøte.
For pasienter med prostatakreft vil som regel en eller flere av følgende behandlingsalternativer være aktuelle: aktiv overvåkning, operasjon, strålebehandling.
Her finner du samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.
Ved strålebehandling vil det i forkant bli satt inn gullmarkører i prostata. Dette for å få til en mer nøyaktig bestråling.
Tilleggsbehandlinger før/etter operasjon
Noen kreftsvulster er mer aggressive enn andre, og de kan ha til dels betydelig lokal vekst. Disse svulsttypene krever ofte behandling utover operasjon eller strålebehandling. Målsetningen med å gi pasientene tilleggsbehandling er å øke langtidsoverlevelsen ved bedret lokal kontroll og utryddelse av spor av kreftceller som har spredt seg.
Lindrende behandling
Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det nå en rekke muligheter både til livsforlengende behandling og god symptomforebygging og symptomlindring.
Mange pasienter kan leve bra i årevis med kreft som har spredt seg, og mange dør av helt andre årsaker.
Tre hovedtyper behandling
Det er tre hovedtyper behandling mot prostatakreft når det gjelder helbredelse. Aktiv overvåkning, operasjon og strålebehandling. Nordlandssykehuset og UNN utfører prostatakreftoperasjon, og strålebehandling utføres ved UNN.
Ved strålebehandling vil det i forkant bli satt inn gullmarkører i prostata. Dette for å få til en mer nøyaktig bestråling.
Tilleggsbehandlinger
Noen kreftsvulster er mer aggressive enn andre, og de kan ha til dels betydelig lokal vekst. Disse svulsttypene krever ofte behandling utover den behandlingsmetoden som er valgt som hovedbehandling (operasjon eller strålebehandling).
Målsetningen med å gi pasientene tilleggsbehandling er å øke langtidsoverlevelsen ved bedret lokal kontroll og utryddelse av spor av kreftceller som har spredt seg.
Andre behandlingsmetoder
Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det nå en rekke muligheter både til livsforlengende behandling og god symptomforebygging og symptomlindring. Første valg vil da være medikamentell behandling.
Mange pasienter kan leve bra i årevis med kreft som har spredt seg, og mange dør av helt andre årsaker.
Behandling når kreftsykdommen ikke kan helbredes - behandling ved spredning
Pasienter som har en spredt sykdom, altså kreften har spredt seg til lymfekjertler eller skjellet, blir tilbudt medisinsk behandling. Det vil si behandling med hormoner og/eller cellegift. Dette gir ofte god effekt, men medfører som regel kun en forbigående tilbakegang av prostatakreften.
Lindrende kreftbehandling - behandling ved spredning
De fleste pasienter med en langtkommen, progressiv, uhelbredelig sykdom trenger lindring av plagsomme symptomer. Du må igjennom en grundig generell undersøkelse og kartlegging før behandlingsmetode blir tatt i samråd med deg. For eksempel kan strålebehandling ha god lindrende effekt på smertefull spredning til skjelettet. Pasienter som skal ha lindrende behandling følges videre opp på Kreftklinikken.
Les pasientjournalen din på helsenorge.no

Oppfølging
Etter at anbefalt behandling er gjennomført og avsluttet, vil du få tett oppfølging både på sykehuset og hos fastlegen din. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging, og hvor ofte du skal ha oppfølging
Kontroller etter kirurgi
Rundt 10 -14 dager etter utskrivning blir du innkalt til samtale med uroterapeut (sykepleier) og fjerning av urinkateter og sting. Det vil også bli samtale om behov for bekkenbunnstrening og ereksjonshjelpemidler.
Den som opererte deg ringer deg innen 6 uker for å gi svar på hva mikroskopisk undersøkelse av prostatakjertelen viste.
Kontroll etter tre måneder
Tre måneder etter operasjonen skal du til kontroll på nytt. På forhånd skal du ta blodprøver.
Ved kontrollen går dere gjennom funn fra operasjonen og ser på blodprøver som er tatt. PSA er vanligvis ikke målbar etter operasjon, og ved vedvarende målbar PSA tas det stilling til behov for tilleggsbehandling med stråling. Dere vil videre diskutere utfordringer rundt eventuelt lekkasje og ereksjonssvikt.
Det videre kontrollopplegget blir avtalt. De aller fleste pasienter skal videre kontrolleres av sin fastlege. Du vil bli fulgt opp minst to ganger i året i minimum fem år.
Eventuelt behov for rehabilitering
Du har etter operasjonen i utgangspunktet ikke behov for generell opptrening. Du vil likevel få informasjon om de institusjoner som tilbyr rehabilitering av kreftpasienter.
Forventet egeninnsats
Under oppholdet får du veiledning av fysioterapeut vedrørende egentrening. Etter operasjonen er det viktig at du trener bekkenbunnsmuskelatur. Du vil få tilgang til en treningsvideo, eller tilbud om henvisning til fysioterapeut.
Behov for pleie
Det er ikke noe behov for pleie utover det du har hatt behov for i forkant av inngrepet.
Forventede endringer
Det er forventet problemer med urinlekkasje og ereksjonssvik den første tiden etter operasjonen. Du får med deg resept på inkontinensutstyr ved utskrivelse.
Legemidler
Blodfortynnende sprøyte i 7 - 10 dager etter operasjon. Ved fjerning av lymfekjertler kan det bli behandling i 4 uker. Ved oppvekst av bakterier i urinen kan det bli aktuelt med antibiotika-tabletter.
Kontroller etter hormonbehandling og strålebehandling
Etter strålebehandlingen vil du innkalles til kontroll på sykehuset 3 måneder etter avsluttet behandling, deretter hver 6. måned inntil fastlegen kan overta. Ved kontroll skal du ta blodprøver (PSA).
Varighet av hormonbehandlingen beror på hvor aggressiv din sykdom er. Behandlingen varer som lengst i 2 år.
Vær oppmerksom
Ved ett av disse symptomene skal du kontakte legevakten:
- Høy feber.
- Stopp i kateter, eller at det har sklidd ut.
- Sterke magesmerte.
- Kvalme og svimmelhet.
- Hvis du ikke har hatt avføring på flere dager.
Kontakt
Helgelandssykehuset Mosjøen
Kirurgisk poliklinikk, Mosjøen

Helgelandssykehuset Mosjøen
Vefsnvn 25/27
8650 Mosjøen