Diagnose
Trykksår (liggesår)
Trykksår er områder med trykkskadet hud som utvikler seg til åpne sår. Det finnes flere navn på denne tilstanden. Liggesår er en vanlig benevnelse. Decubitus er et faguttrykk for den samme tilstanden.Introduksjon
Personer som utvikler trykksår har ofte nedsatt følelse i områdene der sårene oppstår. Dette kan skyldes midlertidig bevisstløshet, lammelse etter ulykke eller sykdom, dårlig blodsirkulasjon, nevrologiske lidelser, eller skade i de lokale nervene, for eksempel hos diabetikere. Trykksår sees også ofte hos pleietrengende personer.
Trykksår kan deles inn i ulike alvorlighetsgrader
- Overflatisk rødme i hud.
- Enkelte små overflatiske sår.
- Omfattende skade på vev med celledød i hud, muskel og beinstruktur, med fare for alvorlige infeksjoner.
Henvisning og vurdering
Når
du selv eller en som pleier deg, observerer at du har trykkutsatt hudområde som
trenger tilsyn og tiltak, er det viktig at disse hudforandringen blir fulgt opp
tidlig. Kontakt fastlegen for vurdering og eventuell henvisning til sykehuset.
Trykkutsatte hudområder som halebeinet, sittebeinsknuten, hoftekulene, hæler
og albuer, vil bli undersøkt av lege. Sammen vil dere gå gjennom mulige tiltak
for å avlaste huden der det er nødvendig.
Utredning
Du vil bli undersøkt av lege som vil vurdere din hudskade visuelt. Noen ganger er det også nødvendig å få gjort CT-undersøkelse for å se dybden på såret.
CT-undersøkelse
Du vil også bli undersøkt for tilstander som øker risiko for trykksår og som bør behandles for å bedre sårtilheling. Dette kan være tilstander som diabetes, arteriosklerose (forkalkning i arterielle blodårer), nyresvikt, nedsatt immunforsvar og hjertesvikt.
Behandling
Forutsetninger for en vellykket behandling
- Optimal spasmebehandling.
- Normal blodprosent og proteinlagre i kroppen.
- God ernæring (tilskudd av C‐vitamin og Zink anbefales for bedre sårtilheling).
- Ingen pågående infeksjoner: sårinfeksjon eller urin‐/luftveisinfeksjoner.
- Røykestopp 4 uker før operasjonstidspunktet.
Forberedelser
- Planlegg godt slik at god trykkavlastning er etablert hjemme før operasjonen, for å unngå tilbakefall etter operasjonen.
- Ha oppdatert informasjon om dine medisiner, type og dose, eventuelle allergier samt informasjon om tidligere sykdomshistorie slik at denne informasjonen overføres til oss så korrekt som mulig.
- Står du på blodfortynnende medisin som Albyl‐E bør du kanskje slutte med den fem dager før inngrepet. Ta kontakt med oss dersom du ikke har fått klar beskjed om dette.
- Bruker du Marevan bør du i samråd med din fastlege justere INR slik at den ligger så lavt man kan tolerere, som oftest rundt 2,0 eller iblant 2,5.
- Ikke ta Marevan før INR er kontrollert innkomstdagen.
Oppfølging
Etter operasjonen må det opererte området avlastes fullstendig. Dette vil si at du ikke kan ligge med trykk på det opererte området. Dette betyr for de fleste at de ikke kan ligge på rygg og/eller en av sidene. For å hindre utvikling av nye trykksår benyttes spesielle luftmadrasser som virker trykkavlastende. Du vil kunne få ett eller flere sårdren som skal ligge minimum 1 uke etter inngrepet.
Varighet på sykehusoppholdet er vanligvis omkring 10 dager, men dette kan variere.
Forholdsregler
I etterkant av operasjonen er det viktig å forebygge nye trykksår. Til å begynne med tåler det nye vevet ingen belastning i det hele tatt, og selv om det etter hvert blir mer robust blir det aldri like sterk som det originale vevet.
Du må derfor avlaste sømmen og det friske vevet som er lagt inn over såret. Dette friske vevet ligger over beinutspringet og er utsatt for nytt trykksår. Normalt sett er det ikke robust før det er gått omlag 3 måneder med normal tilheling.
Oppfølging
Videre oppfølging foregår som regel hos fastlege i samarbeide med hjemmesykepleie og lokalsykehuset.