Diagnose, Retinal veneokklusjon

Blodpropp i øyet (Retinal veneokklusjon)

Blodsirkulasjonen på netthinnen består av arterier og vener. Arterie fører blod til øyet og vener fører blod fra øyet. Øyebunnen trenger konstant blodforsyning. Når en vene blir blokkert vil dette kunne påvirke synet. Blodet i den blokkerte venen vil bli «stående» det vil oppstå en hevelse og det kan oppstå blødninger. Dette vil skade netthinnen. Hvor i venen dette skjer, vil ha noe å si for hvilken skade det vil gi på synet.

Retinal vene okklusjon kan deles inn i to:

  • Grenveneokklusjon – Denne er mest vanlig.
  • Sentralveneokklusjon – Denne er mest alvorlig.

Grenveneokklusjon

Én eller flere av sidegrenene i hovedblodåren, som transporterer blodet vekk fra netthinnen, er blokkert. Dette fører til lekkasje av væske inn i netthinnen som igjen fører til hevelse i skarpsynet (gul flekk) som kalles makulaødem.

Sentralveneokklusjon

Det er kommet blodpropp i den sentrale venen som skal føre blod tilbake til hjertet. Dette vil påvirke store deler av øyebunnen. Synsnedsettelsen er størst ved sentralveneokklusjon.

Symptomer

Tilstanden gir ingen smerter.

Natt

Venene på netthinnen kan ha blitt blokkert i løpet av natten. Dette kan føre til nedsatt syn når du våkner om morgen.

Dag

Du vil merke en gradvis synsnedsettelse i løpet av dagen

Forebygging

Røykestopp, behandling av høyt blodtrykk og høyt kolesterol. God oppfølging og behandling ved diabetes.

Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

I henvisninger til psykiatrien er det i tillegg viktig med

  • tidligere psykiatrisk sykehistorie og ev tidligere behandling
  • rusanamnese
  • funksjonsnivå sosialt/familiært
  • omsorg for barn
  • arbeidssituasjon ev sykemelding/annen trygdeytelse

Henvisningsskjema barn og unge

Husk

  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten se Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten.


Utredning

Du blir undersøkt i spaltelampe, som er et spesialinstrument med mikroskop som brukes for å undersøke øyet. Det blir også tatt OCT- bilder. For å gjøre disse undersøkelsene, vil du få øyedråper som utvider pupillen.

Øyedråper som utvider pupillen

Pupillene vil være store i opptil flere timer etter undersøkelsen. Dette vil påvirke synet på nært hold og du kan oppleve å være lyssky. Derfor er det viktig at du ikke kjører bil rett etter at du har fått pupilledilaterende øyedråper. Ved mye sollys ute er det godt å bruke solbriller.

Behandling

Injeksjon

Den vanligste behandlingsformen er å tilføre vekstfaktorhemmere ved å få injeksjon i øyet. Denne behandlingen gis ved injeksjonsklinikken. Medisinen er med på å redusere lekkasje i skarpsynet. Noen pasienter opplever rask bedring, mens mange trenger flere injeksjoner over lengre tid.

Noen ganger, velger vi å sette inn kortikosteorider inn i øyet i form av et implantat, dersom veksthormonhemmere har liten effekt.

Laserbehandling

Dette gis når det er påvist nydannelse av blodårer inne på netthinnen eller dersom injeksjonen ikke har tilstrekkelig effekt. Under laserbehandlingen vil det bli sendt laserstråler bak på netthinnen. Denne behandlingen blir brukt for å tette blodårer som lekker eller stoppe nydannelse av nye blodårer inne i øyet. Du vil få nærmere informasjon dersom denne behandlingen er aktuell for deg.