Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Brudd ved håndleddet hos barn og unge, Mo i Rana

Brudd i håndleddet er en vanlig bruddtype hos barn. Ung knokkel er fortsatt myk og meget tøyelig, noe som gjør at den ofte bare brekker på den ene siden. De fleste håndleddsbrudd kan og bør behandles med gips. Hvis bruddet er feilstilt eller komplisert, kan operasjon være den beste behandlingen.

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. Det er mange faktorer som spiller en rolle for hvilken behandling du får.

I og rundt håndleddet er det flere bein og mindre knokler. Brudd i håndleddet kan oppstå etter fall, eller andre skader etter at du har «tatt deg for» med hendene. Hvis du har veldig vondt, hevelse eller vansker med å bevege håndleddet må du oppsøke lege eller legevakt for å få tatt røntgenbilde.

De fleste bruddene kan og bør behandles med gips. Det er likevel en del brudd der operasjon anses som den beste behandlingen. Det gjelder cirka 30 prosent av alle håndleddsbrudd.

Les mer på helsenorge.no

Utredning

Håndleddsbrudd er en akutt skade og diagnosen blir vanligvis stilt ved røntgenundersøkelse på legevakt. Legen henviser til eventuell videre til behandling på sykehus.

Behandling

Bruddet gror godt med en enkel gips eller skinne. De fleste av disse skadene heles uten problemer ved gips- eller skinnebehandling i 3 uker. Skinnen tas av ved dusjing, uten fare for bruddet.

Barnet bør få smertestillende i form av paracetamol eller betennelsesdempende medisin (for eksempel Ibux) i noen dager etter skaden.

Oppfølging

Hvis barnet selv tar av skinnen før det har gått 3 uker og synes å ha det bra med å bruke armen, trenger man ikke å tvinge barnet til å bruke skinnen videre.

Dersom håndleddet etter 3 uker fortsatt virker sårt og hovent og barnet ikke vil bruke armen, bør du kontakte ortopedisk avdeling for oppfølging.

Det er best å unngå sport og vilter lek mens gips eller skinne brukes, samt i 1–2 uker etter at den er fjernet.

Ved operasjon

Under enkelte operasjoner av brudd, settes det inn små pinner for å holde bruddet stabilt. Noen av pinnene sitter over,og noen under huden. Pinnene skal sitte i 4–6 uker før de fjernes på poliklinikken.

Vær oppmerksom

Ved mistanke om infeksjon skal du raskt kontakte sykehuset. Tegn på infeksjon er:

  • rødhet, hevelse og varme i huden
  • væske fra såret
  • økende smerter
  • feber
  • generell sykdomsfølelse

Kontakt

Helgelandssykehuset Mo i Rana Kirurgisk, ortopedisk og gynekologisk poliklinikk, Mo i Rana

Kontakt Kirurgisk, ortopedisk og gynekologisk poliklinikk, Mo i Rana
En bygning med mange vinduer

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Sjøforsgata 36

8613 Mo i Rana