Diagnose
Brystkreft
Brystkreft er ondartede forandringer som oppstår i brystkjertelvevet og er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner. Nesten alle brystkreftsvulster kan fjernes, og operasjon er den primære behandlingsmetoden for dette. Noen ganger kan det være hensiktsmessig å gi medisinsk behandling for å minske svulsten før operasjon.
Henvisning og vurdering
Når fastlegen har begrunnet mistanke om kreft skal du bli henvist direkte til et pakkeforløp for kreft. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.
Om du er etterinnkalt etter mammografiscreening skal det ta maksimalt 15 dager fra screeningundersøkelsen til du skal på etterundersøkelse.
Pasientinformasjon om pakkeforløp ved kreft (helsedirektoratet.no)
Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen.
Utredning
I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke. De fleste som blir utredet for brystkreft skal gjennom det vi kaller trippeldiagnostikk. Det består av tre undersøkelser:
- Klinisk undersøkelse av brystet
- Mammografi og/eller ultralydundersøkelse
- Nålebiopsi, det vil si at vi stikker en nål inn i svulsten for å ta prøver av cellene for å avdekke om svulsten er ondartet eller ikke.
Flere undersøkelser kan være nødvendige og du blir informert underveis.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne avklare om du har kreft eller ikke og vi kan ta beslutning om diagnose. Hvis du ikke har kreft,
avslutter vi pakkeforløpet.
Pasientinformasjon - utredning ved mistanke om brystkreft (helsedirektoratet.no)
Aktivitet etter undersøkelse av brystet
Du trenger ikke å ta noen spesielle hensyn etter undersøkelsen. Du kan være i aktivitet og gå på jobb som vanlig.
Resultat av utredning
Det kan ta inntil 7 dager å få svar på de undersøkelsene som du har vært igjennom.
Pakkeforløp hjem
Du henvises direkte til Brystdiagnostisk senter på Nordlandssykehuset. Når det gjelder mammografi kan du også henvises til Sandnessjøen.
Brystdiagnostisk senter, Nordlandssykehuset
Behandling
Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samvalg med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig team-møte.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
For pasienter med brystkreft vil som regel en eller flere av følgende behandlingsalternativer være aktuelle: operasjon, cellegift og/eller strålebehandling. Operasjon er den vanligste behandlingen. Noen pasienter får cellegift eller strålebehandling i tillegg.
Forundersøkelser til operasjonen
Noen pasienter blir kalt inn til samtale og forundersøkelse med sykepleier dagen før operasjonen. Under forundersøkelsen får du veiledning og dere går gjennom relevant informasjon. For noen er det behov for å merke kulen i brystet og lokalisere lymfeknutene under armen før operasjonen. Vi vil i tillegg ta blodprøver.
Operasjonsdagen
Tilleggsbehandling
Når vi i dag behandler brystkreft, kombinererer vi ofte flere behandlingsmåter for å gi best mulig behandlingsresultat, og for å gi den enkelte pasient muligheter for å bevare brystet. Svulstens størrelse og egenskaper, eventuell lymfeknutespredning og din alder vil ha betydning for hvilken behandling som velges. Ikke alle trenger tilleggsbehandling.
Lindrende behandling
Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det nå en rekke muligheter både til livsforlengende behandling og god symptomforebygging og symptomlindring.
Mange pasienter kan leve bra i årevis med kreft som har spredt seg, og mange dør av helt andre årsaker.
Oppfølging
Er du operert dagkirurgisk reiser du hjem etter operasjonen. Det er viktig at du tar kontakt med avdeling om du har mistanke om infeksjon eller lignende.
Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom
Det finnes en rekke tilbud som kan være en hjelp til å komme tilbake til hverdagen under og etter kreftsykdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og mestring av sykdommen helt fra sykdomsstart og begynnelsen av behandlingen. Målet er å kunne fungere og leve med eller etter kreftsykdom, med god livskvalitet.