Behandling

Diagnostiske manøvrer for krystallsyke

Krystallsyke eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen skyldes små krystaller av kalkstein i buegangene i det indre øret. Buegangene har små følere som registrerer hodebevegelser, og når de forstyrres av disse små kalksteinene, lures hjernen til å tro at hodet dreier rundt. Dette gir korte anfall av svimmelhet ved bestemte hodebevegelser.

Diagnosen krystallsyke stilles ved hjelp av hodemanøvrer som utløser karakteristisk svimmelhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Ut fra hodemanøvrene og retningen på øyebevegelsene er det ofte mulig å avgjøre hvilken buegang som er affisert og i hvilket øre.

Henvisning og vurdering

Krystallsyke kan vanligvis diagnostiseres og behandles hos fastlegen. Ved vedvarende symptomer på krystallsyke uten effekt av behandlingsmanøvre, kan man henvise for videre behandling.

Før

Undersøkelsen krever ingen forberedelser.

Under

Undersøkelsen kan utføres av fastlege eller spesialist. Noen fysioterapeuter og kiropraktorer har også trening i å undersøke pasienter for krystallsyke. Undersøkelsene krever ikke noe spesialutstyr og kan utføres på en vanlig undersøkelsesbenk, i en undersøkelsesstol eller i seng. 

For at det skal bli lettere å se nystagmus kan du få på deg spesialbriller eller en maske med infrarøde videokameraer.

Diagnostiske manøvrer for krystallsyke varierer. Den mest vanlige går ut på å legge seg ned med hodet vendt mot høyre og mot venstre (Dix-Hallpike-manøver). En annen vanlig manøver går ut på å ligge på ryggen og dreie hodet mot høyre og mot venstre.

Disse hodebevegelsene vil ikke utløse svimmelhet hos friske, men kan utløse anfall hos pasienter med krystallsyke. Det er disse anfallene og karakteristiske ufrivillige øyebevegelser (nystagmus), som sammen med symptomene dine, gjør det mulig å stille diagnosen.

Etter

Vi vil gi deg råd om hvordan du skal forholde deg etter undersøkelsen og behandlingen. I noen tilfeller kan det være aktuelt med hjemmeøvelser. Det kan også være behov for gjentatte behandlinger.

Generelt er det viktig å være i bevegelse for å trene opp balansen og redusere svimmelhetssymptomene. Ved behov vil en fysioterapeut kunne gi veiledning i balansetrening.

Etter undersøkelsen kan du være i aktivitet som vanlig.

Vær oppmerksom

Undersøkelsen kan gi forbigående svimmelhet.

Kontakt