Endetarmsfremfall
Endetarmen, sammen med de andre bekkenorganene som livmor og urinblære, holdes oppe og på plass av bekkenbunnens muskler og bindevev. Når disse blir slappe kan for eksempel endetarmen falle ned og ut av analåpningen.
Vi skiller mellom indre og ytre endetarmsfremfall.
Ytre fremfall
Når større deler av endetarmen kommer ut av analåpningen snakker vi om ytre fremfall (eksternt rektumprolaps). Det forekommer oftest hos kvinner og kan gi treg avføring, problemer med å tømme tarmen, iblant inkontinens, smerter og kløe.
Indre fremfall
Ved indre fremfall (internt rektumprolaps/intern rektal invaginasjon) vrenges deler av endetarmen inn i seg selv, men dette er ikke synlig på utsiden. De fleste pasienter har ikke plager av dette.
For pasienter med mye plager og som hemmes av dette, kan det være aktuelt med operasjon.
Henvising og vurdering
Fastlegen din kan undersøke deg og henvise deg til oss for vurdering av planlagt operasjon. For at vi skal kunne gi den rette behandlingen, er det nødvendig med flere undersøkelser som utføres på sykehus, som
- ano-rektoskopi (undersøkelse av endetarmen med et lite skop)
- dostol-test
- røntgen Defekografi (for å vurdere tarmtømming og utelukke andre typer av fremfall)
- røntgen Colon transittid (for å vurdere forstoppelsesplager)
Før operasjon
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, drops og tyggegummi, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Under
Du må møte fastende om morgenen og kan reise hjem etter et kort opphold på sykehuset. Spesielle forhold kan gjøre at noen pasienter må være innlagt både før og etter operasjonen.
Ulike operasjonsalternativer
Det finnes ulike operasjoner som egner seg for ulike pasientgrupper. Alder og den generelle helsen er viktige momenter når vi vurderer metode. For pasienter i høy alder eller med generelt dårlig helse, kan det være aktuelt med et lokalt inngrep som gjøres gjennom analåpningen.
Dette inngrepet kan gjøres med spinalanestesi og du slipper narkose. Inngrepet har imidlertid dårligere resultater enn kikkhullkirurgi.
For de fleste gjør vi operasjonen med kikkhullskirurgi og robotkirurgi (fremre rectopexi) i narkose. I praksis vil syr vi et nett foran endetarmen, heiser den opp, og slik forebygges nye fremfall.
Etter
Det er ingen rutinemessig kontroll hos kirurg etter operasjon, men du får individuell oppfølging tilpasset dine behov. Før du reiser hjem får du informasjon om hvordan inngrepet gikk, og du får med deg smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding.
Vær oppmerksom
Oppsøk sykehuset dersom du opplever sterke magesmerter og feber de første dagene etter operasjon.
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Kirurgisk poliklinikk, Mo i Rana
Helgelandssykehuset Mo i Rana
- I dag 07:30 - 15:30