Diagnose

Kneartrose, Mo i Rana

Artrose i kneet er en vanlig tilstand og forårsaker smerter og stivhet i kneet. Det finnes flere muligheter for behandling, både med og uten kirurgi.

Artrose er en sykdom som rammer leddbrusken i de store leddene i kroppen, blant annet knærne.

Kneleddet består av øverste delen av leggbenet, nederste delen av lårbenet og i tillegg kneskåla. I et friskt kne har leggbenet og lårbenet et dekke av frisk hel brusk, som gjør at leddet glir lett. Artrose gjør at brusken tynnes ut gradvis og til slutt kan man få ben-mot-ben, hvor brusken er slitt helt vekk.

Hvis plagene reduserer ditt aktivitetsnivå og påvirker din livskvalitet, kan det være aktuelt med behandling  Alle pasienter må gjennomgå en periode med ikke-kirurgisk behandling før man vurderer operasjon. Dette består av informasjon, vektreduksjon (hvis nødvendig) og trening med vekt på økning av styrke, bevegelse og stabilitet i kneet. Smertestillende medisin, fysioterapi og hjelpemidler kan også være aktuelt. Vi anbefaler AktivA eller fysioterapeuter med kunnskap om artrose.

Det er gunstig å unngå kirurgi, både fordi man reduserer risiko for komplikasjoner, men også fordi forskning viser at en andel av pasienter som opereres for tidlig, med for lite artrose, ikke blir fornøyde med resultatet.

 

Vi anbefaler at du også går inn på Samvalg - tjenester.helsenorge.no der du kan finne videointervjuer av pasienter, fysioterapeut og ortoped som gir ytterligere informasjon og hjelper deg i samvalg angående behandlingen av ditt kne.

Du kan også finne informasjon om kneartrose på helsenorge.no


Henvisning og vurdering

Hvis du ikke har hatt bedring av ikke-kirurgisk behandling av dine kneplager, kan fastlege bestille røntgenbilder og deretter henvise til ortopedisk avdeling for vurdering. Etter at henvisningen er mottatt vil du kalles inn til time i poliklinikken

Smerteanamnese, grad og varighet. Funksjonsnivå. Hvilke konservative tiltak som er gjennomført og effekt av disse. Vanlig røntgen av begge knær stående. MR kan vurderes i enkelte tilfeller, men er ikke nødvendig som en første utredning av kneartrose.Utredning

På den polikliniske timen vil en ortoped gjøre en vurdering av kneet ditt på bakgrunn av røntgenbilde, undersøkelse og samtale. Ut i fra resultatene på dette vil du få informasjon om de videre behandlingsmulighetene.

 Det finnes flere mulige behandlingsalternativer. I samråd med din behandlende lege  kommer dere frem til hvilken behandling som passer best til deg.


Behandling

Det finnes flere mulige behandlingsalternativer. I samråd med din behandlende lege kommer dere frem til hvilken behandling som passer best til deg.
Oppfølging

Videre oppfølging vil avhenge av hvilken behandling du har fått for din kneartrose. Du kan lese mer om det under de ulike behandlingsinformasjonene.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mo i Rana Kirurgisk, ortopedisk og gynekologisk poliklinikk, Mo i Rana

Kontakt Kirurgisk, ortopedisk og gynekologisk poliklinikk, Mo i Rana
En bygning med mange vinduer

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Sjøforsgata 36

8613 Mo i Rana