Behandling

Lystgass til barn

På sykehuset hender det at barn må gjøre undersøkelser de synes gjør vondt eller er skumle. Da kan de få lystgass, som er en usynlig gass som pustes inn gjennom en maske. Den virker både smertestillende, beroligende og litt søvndyssende.

Om bruk av lystgass på sykehus

Lystgass som brukes på sykehuset er en medisinsk gass som er en blanding av 50 prosent oksygen og 50 prosent dinitrogenoksid (lystgass).

Det varierer når det er aktuelt med lystgassbehandling, men det brukes i økende grad for å unngå å bruke tvang, som for eksempel å holde fast barnet. Om det er aktuelt for ditt barn, blir besluttet i samråd med dere som foreldre og helsepersonell i forkant av undersøkelsen eller behandlingen. Formålet med bruken er å hindre tvang hos barnet og gjøre undersøkelsen eller prøvetakingen lettere å gjennomføre.

Det er i utgangspunktet ikke en nedre aldersgrense, men i praksis brukes det fra 4-årsalderen da barnet må samarbeide om å holde og akseptere maske foran munn og nese. Eksempler på undersøkelser som gjøres ved hjelp av lystgass er å ta blodprøver, sy et sår og sette sprøyter.

Før

Når barn får en innkalling til sykehuset, er det lurt å forberede barnet på hva de skal, og hvorfor. Kanskje må barnet gjøre noen undersøkelser eller ta noen prøver som kan oppleves skummelt eller vondt. Det å bruke tid på å forberede barn har stor betydning for hvordan barn opplever situasjonen og hvordan de forholder seg til sykdom og behandling videre.

 

Se gjerne forberedelsesfilmen før dere kommer til sykehuset. Du kan skru på undertekster i spilleren.

 
 

På sykehuset

Før prosedyren/undersøkelsen får du tilpasset smertelindring og lokalbedøvelse. Det kan være bedøvelsesplaster, smertestillende eller liknende. Dette må ofte virke en stund før vi kan starte selve prosedyren og behandlingen med lystgass.

Før vi begynner, viser vi deg hvordan masken ser ut og forklarer hva som skal skje. Masken kan ha litt forskjellig utseende og farge. Vi finner den masken som passer deg best.

Illustrasjonsfoto. Vi finner den masken som passer deg best.

Vi har forskjellige duftpenner som vi kan tegne med inni masken, sånn at det lukter jordbær, vanilje eller sjokolade. Du kan selv få velge hvilken lukt du vil ha i masken.

Illustrasjonsfoto. Du kan lukte på tusjene og velge den lukten du liker best.

Sykepleieren tegner i masken med den lukten du har valgt.

Illustrasjonsfoto. Sykepleieren tegner i masken med den tusjen du har valgt.

 

Under

Du kan sitte eller ligge når du puster lystgassen. Foreldrene dine eller andre omsorgspersoner får være sammen med deg hele tiden. Hvis du vil kan du sitte på fanget til en av foreldrene dine. Sykepleieren kan hjelpe deg med å holde masken, eller du kan holde masken selv.

Illustrasjonsfoto. Når du får lystgass kan du sitte alene i stolen eller på fanget til en av foreldrene dine.

Lystgassen kan gjøre deg litt svimmel, og du kan føle prikking i ben og armer og kanskje at kroppen blir slapp. Det går raskt over. Du puster i masken i noen minutter før du skal behandles. Så fortsetter du å puste inn lystgassen med rolige og dype pust under hele behandlingen.

Illustrasjonsfoto. Du puster i masken i noen minutter.

Det kan suse litt fra utstyret, og hver gang du trekker pusten vil du høre en slags pustelyd. Mange synes det høres ut som lyden astronauter lager når de puster i verdensrommet. Du er våken hele tiden, ser og hører og sykepleieren forteller deg hele tiden hva som skal skje.

Vi passer på deg

Sykepleieren er med hele tiden og passer på deg. Noen ganger bruker vi også et apparat som måler at du puster godt. Det fester man med en klype på fingeren, og det gjør ikke vondt.

Etter

Når vi tar bort masken, forsvinner lystgassen ut av kroppen på noen få minutter.

Når alt er ferdig, er det lurt å bli sittende litt. Etter noen minutter føler du deg helt som vanlig igjen.  Når du er helt ferdig får du en premie, og du trenger ikke å observeres på sykehuset i etterkant fordi du har brukt lystgass.

Illustrasjonsfoto. Du kan velge en premie når du er ferdig.

 

Vær oppmerksom

Gravide skal ikke oppholde seg i rommet under administrasjon av lystgass.