Ryggprolaps - kirurgi, Mo i Rana
I de fleste tilfeller vil prolaps gå over uten kirurgisk behandling. Hvis det er sterke vedvarende smerter og påvirkning på nervesystemet kan det være aktuelt med kirurgi.
Henvising og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Når henvisningen sendes til sykehuset trenger legen som skal vurdere nye MR-bilder for å se om det er prolaps i ryggen. MR-bilder, sammen med sykehistorie, er viktig for spesialisten som vurderer tilstanden din.
En nevrologisk undersøkelse vil si noe om hvilke områder i nervesystemet som er påvirket. Sammenstilling av sykehistorie, MR-bilder og den kliniske undersøkelsen gir grunnlag for vurdering av henvisning.
Til deg som skal opereres
Forberedelser hjemme før kirurgi
Forberedelser på sykehuset
Du får informasjon om operasjonen av kirurg dagen før eller på operasjonsdagen. Anestesilege vil informere deg om narkosen. En sykepleier informerer deg om nødvendige forberedelser før operasjonen.
Under
Inngrepet blir utført i narkose.
Vi benytter en mikrokirurgisk teknikk der vi bruker mikroskop og opererer gjennom et 2–4 cm langt hudsnitt på ryggen. Under operasjonen skyver vi nerven til side og fjerner prolapsen.
Operasjonstiden varierer, men er vanligvis cirka 45–60 minutter.
Etter
Etter operasjonen må du ligge noen timer på overvåkingsavdelingen.
Ryggen din er ikke ustabil på noen måte, ingen ting kan slites av eller gå i stykker. Du kan stå opp av sengen når du er våken av narkosen og du kan reiser hjem samme dag, eller dagen etter operasjonen.
Du får informasjon om oppfølging, kontroller, smertelindring og aktivitetsnivå av lege og fysioterapeut ved utreise. Selv om du har lite smerter, anbefaler vi at du ikke er for aktiv de første dagene. Vær i aktivitet og ha korte hvileperioder de første dagene.
Smerte
Det er normalt å kjenne stivhet og sårsmerter nederst i ryggen dagene etter operasjonen. Smerten er som regel verst det første døgnet, deretter blir det normalt rask bedring. Har du vært plaget med nummenhet og nedsatt kraft i muskulatur før operasjonen, kan du fortsatt ha problemer med dette i flere måneder etter operasjonen. Det er også vanlig å kunne kjenne noe smertestråling i perioder de første fire uker etter operasjon.
Feber
Etter inngrepet kan du få en lett feberreaksjon med temperatur opp til 38–38,5 grader, det går som regel over etter et par dager.
Dusj og bad
Du kan dusje dagen etter operasjonen. Skift alltid til tørr bandasje etterpå.
Du kan ikke bade før stingene er fjernet.
Sting
Stingene fjerner du hos fastlegen din 10–14 dager etter operasjonen.
Kontroll
Oppfølging på sykehuset
Ved noen behandlingssteder skjer dette på sykehuset, som oftest hos 3–6 uker etter operasjon. Da får du brev om tidspunkt kontroll.
Oppfølging på telefon
Noen plasser får du oppfølging på telefon etter 6–8 uker. Dette får du mer informasjon om av avdelingen.
Vær oppmerksom
Ved alle kirurgiske inngrep er det fare for blødninger og sårinfeksjon. Skade på nerver er meget sjeldne komplikasjoner.
Det er uvanlig at det blir betennelse i operasjonssåret. Du bør likevel være på vakt dersom du får økende smerter, hevelse eller rød hud rundt operasjonssåret. Får du høyere feber enn 38,5 grader, eller at temperaturen ikke stabiliserer seg etter 2 dager, ta kontakt med fastlege eller legevakt.
Skulle noe av det følgende oppstå, ta kontakt med fastlege/legevakt:
- Når sykdomsbildet ditt forandrer seg og du føler deg utrygg på hva det kan være.
- Smertene er sterke og smertestillende tabletter eller avlastning av ryggen ikke er nok.
- Du merker økende problem med nedsatt muskelkraft.
- Du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet (det kan skyldes en stort prolaps som trykker på nervene til blære og endetarm, og må opereres raskt).
Kontakt
Helgelandssykehuset Mo i Rana
Kirurgisk sengepost, Mo i Rana
Ventetid: 13 - 41 uker
Ventetid: 13 - 41 uker
Kontakt Kirurgisk sengepost, Mo i RanaBesøkstider kirurgisk sengepost Mo i Rana
-
I dag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00

Helgelandssykehuset Mo i Rana
Sjøforsgata 36
8613 Mo i Rana