Behandling

Videokonsultasjon

Du kan få tilbud om videokonsultasjon isteden for fysisk oppmøte. På denne siden finner du det du trenger for å koble deg opp og delta i videokonsultasjon med behandleren din.

Fordelen med videokonsultasjon er at du slipper å dra til sykehuset når det ikke er nødvendig. Hvis du trenger undersøkelse eller inngrep, må du til sykehuset.

Vi bruker "Whereby", som er godkjent for bruk i pasientkonsultasjoner ved alle sykehus i Helgelandssykehuset. 

Brosjyre om videokonsultasjon (PDF)

Du må oppgi mobilnummer, slik at vi kan sende deg lenken til videokonsultasjonen til din mobil,.

Behandleren må ha muntlig samtykke fra deg for å kunne bruke videokonsultasjon. Samtykket blir dokumentert, og du kan trekke det tilbake når som helst – uten å måtte oppgi årsak, og uten at det går ut over behandlingen din. For å trekke tilbake ditt samtykke, kontakt poliklinikken der du skal ha videokonsultasjonen.

Regler om taushetsplikt og behandling av informasjon under samtalen gjelder ved videokonsultasjon. Relevante og nødvendige helseopplysninger blir journalført som om samtalen foregår ansikt til ansikt eller på telefon. Vi benytter kryptert linje, og samtalen (lyd og bilde) blir ikke lagret, verken på internett eller på våre servere. Nærmere informasjon om hvordan personopplysningene dine vil bli behandlet, står i vår personvernerklæring.

Du trenger mobil, nettbrett eller PC som er koblet til internett. Du trenger lyd og webkamera. Det er viktig at du har gjort deg kjent med utstyret i god tid før første videokonsultasjon. 

Internettforbindelsen må være stabil. Video krever en viss datamengde. Hvis du bruker 4G må det være nok data igjen på abonnementet. Vi anbefaler derfor at du bruker Wifi hvis du kan.

Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler, og du må betale egenandel som ved fysisk oppmøte.

Før

Det er viktig at du har gjort deg kjent med utstyret i god tid før første videokonsultasjon. Vi anbefaler at du bruker mobil eller nettbrett hvis du kan. Pass på at enheten er tilkoblet strøm/at batteriet er fulladet, at du har god belysning og at du sitter i et stille rom der ingen andre kan høre deg.

Forberedelse

Gjør deg klar minst 5 minutter før videotimen starter, og sørg for at bilde og lyd fungerer. 

Du trenger i utgangspunktet ingen app, kun nettleser. Unntaket er hvis du har et Apple-produkt, som en iPhone med nettelseren Safari  eldre enn versjon 13. Da må du laste ned appen "Whereby".

Gi programmet tillatelse til å bruke kamera og mikrofon. "Bank på" for at behandleren kan slippe deg inn. 

Hvordan skal jeg starte videokonsultasjonen?

For å starte videokonsultasjonen trykker du på tilsendt lenke på SMS eller innkallingsbrev på helsenorge.no.

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lyden på mobilen. Volumtaster er oftest på siden av mobilen. Sjekk også at du ikke har deaktivert lyd i appen (ikon for høyttaler).

Kameraet viser ikke meg

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet

Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.

Under

Konsultasjonen gjennomføres som om samtalen foregikk ansikt til ansikt på sykehuset. I starten er det viktig at alle presenterer seg. Hvis du har en venn eller pårørende tilstede under samtalen, er det viktig at vedkommende blir presentert og er synlig for behandleren.

Behandleren kan være forsinket. Vent derfor 10-15 minutter før du tar kontakt med sykehuset. I denne perioden er det viktig at du er tilstede i det virtuelle venterommet. 

Hvis du har problemer med å koble deg til videokonsultasjonen må du ta kontakt med sykehuset så raskt som mulig. 

Etter

Du vil motta faktura for eventuell egenandel på samme måte som ved fysisk oppmøte.