I dag tar hun ekstra godt vare på nyutdannede

Maria fikk lønn mens hun studerte

- Det som for meg var ekstra trygt og godt, var å vite at jeg hadde en jobb å komme til da jeg var ferdig, sier jordmor Maria Elvetun (38).

Beate Nygård Johansson, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 17.11.2022
Sist oppdatert 20.02.2023
Dame i hvite klær smiler
- Selve fødselen er en gave å få lov til å være med på, men vi gjør så mye mer enn å ta imot barn, forteller Maria Elvetun.

Maria Elvetun mener hun har verdens beste jobb. ​

- Vi tar godt vare på de nyutdannede som kommer inn og har fokus på å skape best mulig tjenester for befolkningen på Helgeland, forteller hun.

Hele livet har 38-åringen visst at hun ville bli jordmor. Etter at hun var ferdig utdannet sykepleier i Mo i Rana, kom hun inn på jordmorutdanningen i Tromsø. Det siste året fikk hun innvilget utdanningsstipend fra Helgelandssykehuset.

- Det er veldig viktig at man har en arbeidsgiver som setter pris på at man øker kompetansen sin og videreutvikler seg, og at de er villige til å betale for det, sier Elvetun. 

Kunne flytte hjem

I utdanningsstillingene er sykepleierne sikret 90 prosent lønn, samt jobb i sykehuset etter bestått eksamen.

Foretaket ønsker at sykepleiere skal få mulighet til å utvikle seg faglig og personlig. Dette gjelder både for de som allerede jobber i Helgelandssykehuset og de som kunne tenkt seg å jobbe der. Derfor lyses det jevnlig ut utdanningsstillinger.  

Mange damer står rundt et badekar. I badekaret ligger en dame med ei lekeand på magen.

Ingen tvil om at Maria Elvetuns kolleger har det morsomt på jobb.

​I løpet av utdanningsløpet var Elvetun i tett kontakt med fødeavdelingen i hjembyen Sandnessjøen, og det ble snart klart at hun hadde et arbeidssted å komme tilbake til. 

- Det som for meg var ekstra trygt og godt, var å vite at jeg hadde en jobb å komme til da jeg var ferdig. Og så var det veldig fint å vite at jeg skulle hjem igjen, det er her jeg vil bo. 

Samhold​​ og støtte


Maria Elvetun beskriver arbeidsmiljøet på avdelingen som svært godt og forteller at alle nye blir tatt ekstra godt vare på. 

- Vi har et veldig fint samhold og jobber mye tverrfaglig. Vi er opptatt av å jobbe i team med andre i sykehuset og har fokus på å trygge de som er nyutdannet. Ikke minst er det viktig å ta vare på hverandre dersom det er ting som oppleves som vanskelig. 
Samtidig kommer hun med en åpen invitasjon. 

- Vi vet at mange drømmer om å bli jordmor, og dersom noen er nysgjerrige på hvordan det er, er de hjertelig velkomne til å komme på besøk. Kom gjerne på hospitering, det blir vi glade for. 

Rik arbeidshverdag​​

I tillegg til fødsler driver jordmødrene på avdelingen forebyggende arbeid.  

- ​Selve fødselen er en gave å få lov til å være med på, men vi gjør så mye mer enn å ta imot barn. Vi følger opp kvinner i barsel, har svangerskapspoliklinikk, ammepoliklinikk og vi driver en femdagers gynekologisk post. Der møter vi damer i alle aldre. Det er utrolig viktig for oss at vi omfavner hele begrepet kvinnehelse. Vi møter både godt voksne kvinner, nybakte mødre og babyer, forteller hun. 


Dame sitter med baby på fanget mens seks damer står rundt henne.

I fødeavdelingen Maria Elvetun jobber på, ivaretas også akutt gynekologi med mer.

På fødeavdelingen ivaretas også akutt gynekologi. ​

- Vi kommer veldig nært på folk og er heldige som får være med i det fineste øyeblikket i folks liv når et nytt barn blir født. Men det kanskje aller fineste er relasjonene til menneskene vi møter. Vi kommer så nært på dem. Det er virkelig meningsfylt å se at det vi gjør utgjør en forskjell, sier Maria Elvetun. 

Har du lyst til å bli jordmor? I januar 2023 lyser Helgelandssykehuset ut flere utdanningsstillinger som gjør at du kan få lønn mens du studerer.