Bergensmodellen

Angstfri på fire dager? Ny behandlingsmetode tas i bruk i Sandnessjøen

Suksessoppskriften på angstbehandling skal nå prøves ut i Sandnessjøen, både for voksne og barn/unge. Et intensivt behandlingsprogram på fire dager har hjulpet mange til et bedre liv.

Helen K. Langfors Åsli, webredaktør
Publisert 28.06.2019
Sist oppdatert 05.09.2023
Gunnar Holmvik, Synnøve Simonsen og Lena Switynk

Gunnar Holmvik, Synnøve Simonsen og Lena Switynk

– Vi har et stort distrikt med mye reising, derfor tror vi dette vil passe ekstra godt her, sier avdelingsleder for VOP Sandnessjøen Lena N. Switynk.

Metoden kalles «Bergensmodellen» og det er Haukeland Universitetssykehus som har utviklet metoden. Det vil være tett oppfølging fra Bergen og fagmiljøet der, når Sandnessjøen starter opp. Hvis alt går etter planen starter kursing av ansatte allerede i september.

Erfaringene med denne metoden er svært gode. I stedet for at pasientene må komme til behandling over flere måneder, blir behandlingen intensivert over fire dager. Målet er å gi god, effektiv og rask behandling av angstplager, og tilbakemeldingene fra pasientene er veldig gode. 
- Færre dropper ut av behandlingen og flere er symptomfrie etter 4 år ifølge forskning, enn ved tradisjonell poliklinisk behandling. Metoden har fått innflytelse på verdensbasis, sier psykologspesialist Synnøve S. Simonsen. 

Også for de under 18

Avdelingsleder for BUP Gunnar Holmvik er entusiastisk for metoden, som også er for de under 18 år. 
- Denne metoden har en signifikant bedre effekt. Hele 80% av de som har fått denne behandlingen har ikke fått tilbakefall, forteller Holmvik. 

De fire dagene er sammenhengende. Pasienter og behandlere jobber tett sammen, i gruppe og individuelt. Mye av terapien går ut på at pasienten må eksponeres for det han/hun frykter mest – men det er effektivt. Gamle tankemønster blir brutt, og pasientene får bedre livskvalitet. 

- Vi har fått god støtte fra ledelsen i alle ledd til å gjennomføre dette, hele veien opp til administrerende direktør. Det har vært viktig, sier Switynk.

Hvilke kriterier som skal til før en pasient får denne behandlingen er ikke avklart, det er noe av det de nå skal se på i samarbeid med miljøet i Bergen. Switynk forteller at metoden er under utvikling, og prøves ut med tanke på også andre diagnoser enn angst.