Her kommer enda en grunn til å få i barnet nok D-vitamin

Det viser seg at lave nivåer D-vitamin kan øke risikoen for luftveisinfeksjoner hos barn. Samme studie viser også at en høy daglig dose ikke gir bedre effekt enn en lavere dose.

Beate Nygård Johansson, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 27.02.2025
mann i legeklær

Foto: Helgelandssykehuset

Overlege og barnelege Chandra Sekhar Devulapalli.

Det er konklusjonen i en studie utført av barnelege Chandra Sekhar Devulapalli. 

- Det kan tyde på at svært høye doser ikke er nødvendige, sier han.

Devulapalli er til daglig overlege ved Barnepoliklinikken i Sandnessjøen på Medisinsk dagenhet og poliklinikk. I sitt tredje D-vitaminstudie på kort tid, tar han for seg det mye omtalte vitaminet knyttet opp til luftveisinfeksjoner hos barn.

Reduserer risikoen for infeksjoner

- Barn med lavt vitamin D-nivå kan være mer utsatt for luftveisinfeksjoner, og tilskudd av vitamin D kan i flere tilfeller redusere risikoen for slike infeksjoner. Likevel er det usikkert hvor mye tilskudd som faktisk er nødvendig, og effekten kan variere fra barn til barn, sier han.

Vitamin D er viktig for immunforsvaret, da det styrker kroppens evne til å bekjempe infeksjoner og demper betennelser. Overlegens litteraturgjennomgang undersøkte nivåene av vitamin D hos barn med virusinfeksjoner i øvre luftveier (f.eks. forkjølelse) og effekten av vitamin D-tilskudd på slike infeksjoner.

Slik gjorde han det

Devulapalli gikk gjennom studier publisert mellom 2000 og 2024, med fokus på barn i alderen 0–18 år. 12 studier ble analysert, inkludert randomiserte kontrollerte forsøk og observasjonsstudier, for å se sammenhengen mellom vitamin D-nivåer og luftveisinfeksjoner.

- Barn som var mer utsatt for luftveisinfeksjoner hadde ofte lavere nivåer av vitamin D i blodet, og de med gjentatte infeksjoner hadde spesielt lave nivåer. En studie viste at barn med luftveisinfeksjoner også hadde redusert mengde av immunstoffet IgG, som hjelper kroppen med å bekjempe virus, forklarer Devulapalli.

Når det gjaldt tilskudd av vitamin D, fant fem av ni studier en positiv effekt, én viste kun kortvarige fordeler, mens tre ikke fant noen tydelig beskyttelse.

Høy eller lav dose

- Noen studier viste at en høy daglig dose (2000 IU) ikke ga bedre effekt enn en lavere dose (400 IU), noe som kan tyde på at svært høye doser ikke er nødvendige, forklarer han.

Konklusjonen på studiet som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Acta Paediatrica, er at Vitamin D spiller en viktig rolle i immunforsvaret, og at lave nivåer kan øke risikoen for luftveisinfeksjoner hos barn. Selv om vitamin D-tilskudd ofte kan ha en positiv effekt, er det fortsatt behov for mer forskning på optimal dose og effekt over tid.

Her kan du lese D-vitamin-artikkelen i sin helhet hos Acta Paediatrica.