Her er oppdraget fra Helse Nord

Helgelandssykehuset var mandag 24. mars innkalt til foretaksmøte med Helse Nord. Der ble oppdraget om funksjons- og oppgavefordeling gitt.

Beate Nygård Johansson, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 24.03.2025
Hjertepuslespill som ligger i ei hånd

Foto: Colourbox

Den foreløpige protokollen finner du i sin helhet ved å trykke her. Her vil også den endelige protokollen legges ut.


Vedtak i foreløpig protokoll:

1. Tjenestetilbudet i Helgelandssykehuset HF skal baseres på en modell med ett sykehus med fire lokalisasjoner, der lokalisasjonene Mo i Rana og Sandnessjøen begge er akuttsykehus. Dette innebærer akuttilbud innenfor generell indremedisin, generell kirurgi og fødsler. Funksjonsfordelingen mellom de to akuttsykehusene skal skje på en måte som støtter opp under akuttfunksjonene og en bærekraftig og framtidsrettet drift begge steder, samt legger til rette for økt samarbeid mellom primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste, gode og attraktive fagmiljøer, gode forhold for utdanning og slik at alle lokalisasjonene Mo i Rana, Sandnessjøen, Mosjøen og Brønnøysund har helsetjenester av høy kvalitet i årene framover til det beste for innbyggerne.


2. Helgelandssykehuset HF skal forberede overføring av akutt- og døgnfunksjoner i en første fase fram til 1. juni 2025. Som en del av forberedelsene skal Helgelandssykehuset HF gjennomføre to ROS-analyser, en med fokus på HMS og en med fokus på akuttmedisinsk beredskap i prosjektet OU-prehospital. 

3. Helgelandssykehuset HF skal iverksette tiltak for å utvikle et godt og tillitsfullt samarbeid både faglig og organisatorisk mellom de fire lokalisasjonene som skal utføre spesialisthelsetjenester på Helgeland. 

4. Helgelandssykehuset HFs skal implementere forslagene til endringer i funksjons- og oppgavefordeling i Helgelandssykehuset HF innen de somatiske  spesialisthelsetjenestene i tråd med vedtakene i styresak 2-2025 fra Helgelandssykehuset HF, med de unntak som kommer frem i denne 
foretaksprotokollen.

5. Opptaksområdet for lokalisasjonen i Mo i Rana utvides med Vefsn kommune for indremedisinske tilstander, og opptaksområdet for lokalisasjonen i Sandnessjøen utvides med kommunene Grane og Hattfjelldal for de samme tilstandene.

6. Nødvendig styrking av prehospital beredskap skal være på plass før de somatiske akutt- og døgnfunksjonene overføres fra Mosjøen til lokalisasjonene i Sandnessjøen og Mo i Rana. Før endringen gjennomføres skal ambulansetjenestene i Mosjøen være styrket med en døgnambulanse og en dagambulanse, iverksettingen av «Trygg Akuttmedisin» skal kontinueres og kvalitetssikres, det skal utredes om akuttbil skal etableres og pasienter med mistanke om hjerneslag skal være sikret CT-undersøkelse i Mosjøen hele døgnet (Slagalarm).

7. Nødvendig styrking av inhospital beredskap, med økning i antall senger, skal være på plass før eller samtidig med at de somatiske akutt- og døgnfunksjonene overføres fra Mosjøen til lokalisasjonene i Sandnessjøen og Mo i Rana, slik det er beskrevet i styresak 2-2025 fra Helgelandssykehuset HF.

8. Urologisk dagkirurgi og poliklinikk i Mosjøen skal beholdes og oppbygging av urologisk miljø i Sandnessjøen skal fortrinnsvis skje gjennom nyrekruttering.

9. Helgelandssykehuset HF skal utrede om det er mulig å etablere en døgnpost godkjent for innleggelse etter lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern §§ 3-2 og 3-3 i Helgelandsykehuset HF.

10. Helgelandssykehuset HF skal ta initiativ overfor Vefsn kommune for å utrede et mulig samarbeid om etablering og drift av en felles observasjons/intermediær sengepost innenfor somatikk, plassert i Mosjøen.

11. Helgelandssykehuset HF skal se til at arbeidet med å utrede opprettelse av døgnsenger i Mosjøen i samarbeid med Vefsn kommune tidsmessig gjennomføres slik at ansatte som i dag arbeider i Mosjøen fortsatt kan ha mulighet for å kunne jobbe der i en slik ny enhet dersom denne opprettes.

12. Helgelandssykehuset HF skal gjennom Helsefellesskap Helgeland intensivere samarbeidet med kommunene rundt de fire sykehuslokalisasjonene for ytterligere å kunne realisere en samhandling som styrker pasientbehandlingen, i tråd med Nasjonal helse- og samhandlingsplan.

13. Helgelandssykehuset HF skal innen 7. april 2025 levere en tidslinje som i grove trekk synliggjør rekkefølgen på de aktiviteter som kreves i oppfølgingen av oppdragene gitt i denne foretaksprotokollen.

14. Helgelandssykehuset HF skal holde Helse Nord RHF løpende orientert om framdriften i oppfølgingen av vedtakspunktene i denne foretaksprotokollen og senest innen 1. oktober 2025 levere en skriftlig orientering om status for realisering av ny funksjons- og oppgavedeling.