Italienske sykepleierstudenter i praksis ved Helgelandssykehuset
De siste seks ukene har Helgelandssykehuset hatt gleden av å ha to italienske sykepleierstudenter i praksis. Ludovica Caroli og Doriana Formichetti studerer ved Vita-Salute San Raffaele University i Milano, og har kommet til Helgeland gjennom Erasmus+-programmet, hvor Nord universitet har hatt ansvaret for utplassering og oppfølging.

I løpet av åtte uker er Ludovica og Doriana i praksis ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen, fordelt på intensivavdelingen og fødeavdelingen – fire uker på hver avdeling. De er nå i sitt sjette semester av bachelorstudiet i sykepleiefaget.
Da deres praksisperiod nærmet seg, ble det en utfordring for Nord universitet å finne konkrete praksisplasser for studentene fra Italia.
På kort varsel sa Helgelandssykehuset Sandnessjøen "ja" til å ta imot studentene og tilby dem et delt praksisløp.
– Det krever mye av avdelingene å ta imot ikke-skandinaviske studenter, særlig i en region som ikke tidligere har hatt sykepleiestudenter uten skandinavisk språkforståelse, sier Anne Deinboll ved Nord universitet.
Hun er også er studentenes lærerveileder. – Vi er svært fornøyde med at vi fikk til denne avtalen med Helgelandssykehuset, sier Deinboll.
Både Ludovica og Doriana uttrykker stor begeistring for mottakelsen de har fått ved sykehuset.
– I starten var det litt krevende å få med seg all informasjon, men det er naturlig i en slik ny situasjon. Det har vært en veldig lærerik og interessant tid, og vi er takknemlige for muligheten, sier Ludovica.
– Det eneste minuset er været – det har vært kaldt, og vi har bare sett solen fire ganger siden vi kom, legger hun til med et smil.

De forteller at mange av deres medstudenter valgte praksis i Spania, som kulturelt ligner mer på Italia. – Vi ønsket det motsatte, vi ville oppleve noe helt nytt, forteller Doriana.
– Og vi angrer ikke.
Norge har et svært godt utbygd helsevesen, der spesielt hjemmetjenesten er mer vanlig enn i Italia. Mange får hjelp hjemme her, mens italienere ofte må til sykehus for samme type behandling. Den italienske befolkningen er mye større og eldre, så forholdet mellom sykepleiere og pasienter er større, og derfor har sykehus i Italia en tendens til å ha et mer hektisk tempo. Hjemmetjenesten i Italia er dog under utvikling.
Studentene forteller at de har lært mye i løpet av oppholdet, som nå er i sin sjette uke. – Tempoet her er som sagt roligere enn hjemme, og pasientene får mer tid og oppmerksomhet, sier de. – Det gir oss bedre overblikk og mulighet til å følge prosessene på en god måte.
De setter også pris på at de får følge jordmødre i praksis, noe som ikke er mulig i Italia, hvor jordmødre og sykepleiere utdannes separat.
Ved siden av praksisoppholdet har de også rukket å se litt av Norge. Både Oslo, Trondheim og Bodø har stått på reiseruten, og på Helgeland har de blant annet fått oppleve Dønna og Herøy.
– Det var fantastisk vakkert, og vi var heldige å få omvisning på en solskinnsdag, forteller Doriana. – Tempoet her, både på jobb, men også i samfunnet ellers er betydelig lavere enn i Milano, og det føles befriende.

Om to uker vender de tilbake til studiene i Milano. Etter ytterligere praksisperioder og teori er de ferdigutdannet til høsten.
Også i Italia er det stor etterspørsel etter sykepleiere, så de ser lyst på jobbmulighetene.
Begge kommer fra småbyer i nærheten av Milano, de vokste opp omtrent ti minutter fra hverandre, men kjente ikke hverandre før de begynte på studiet.
Nå ser de frem til å jobbe i Lombardias hovedstad Milano når de er ferdig uteksaminerte sykepleiere en gang i november.
Arrivederci e grazie per il vostro soggiorno (Farvel, og takk for oppholdet)!