Behandling

Arrbrokk

Et arrbrokk er et brokk som oppstår i et operasjonsarr i buken. Behandlingen er operasjon, enten som åpen operasjon eller kikkhullskirurgi (laparoskopisk).

Et brokk betyr at deler av innholdet i magen presses ut gjennom en defekt i bukveggen, i dette tilfellet gjennom et arr. De vanligste arrbrokkene kommer i midtlinjearr. Jo mindre arrene er, jo mindre er sjansen for brokk. Arrbrokkene kan bli svært store og kosmetisk skjemmende for noen. Noen syntes arrbrokkene er ømme, og de kan til tider være smertefulle. Andre har ingen plager.

Det er også en sjanse for at tarm kan bli klemt inne i brokket, men dette er vanligere ved mindre arrbrokk. Inneklemt brokk er svært smertefullt, og brokket blir veldig hardt og vanskelig å trykke på plass. Dersom dette skjer må du oppsøke lege straks, det kan bli nødvendig med operasjon.

Henvisning og vurdering

Pasientene henvises fra fastlege eller fra en annen kirurgisk avdeling.

Kirurgen undersøker brokket. Noen ganger bestilles det supplerende bilder for å kartlegge brokket. Gjerne med CT eller ultralyd. Man vurderer da blant annet størrelsen på brokket. Dersom det er indikasjon for operasjon vil kirurgen informere om hvilken type operasjon som blir aktuell, samt risikofaktorer. De vanligste risikofaktorene er at brokket kommer tilbake (residiv). Man bør også være klar over fare for blødning, betennelse, skade på tarm og smerte. Røyking øker risiko for komplikasjoner, og du bør slutte før operasjon.

Utredningsfasen kan variere mye, avhengig av ventetid til poliklinikk og CT.

I henvisningen skal det stå hva pasienten er operert for og når dette ble gjort. Størrelsen på brokket og pasientens plager skal beskrives, og det skal presiseres om pasienten er så plaget at han/hun ønsker operasjon. Hvis pasienten er operert for kreft, skal det informeres om oppfølging av kreftsykdommen, og om det er funnet spredning eller lokal tilbakekomst av kreftsykdommen. Henvisningen bør også inneholde opplysninger om andre sykdommer, medikamenter, røykevaner, vekt og høyde.

Ved operasjoner for arrbrokk er det vektgrense slik at BMI må være under 30. Ved BMI over 30 øker komplikasjonsfaren betydelig, og operasjonen er vanskeligere. Det er et absolutt krav at pasientene er røykfrie minst 6 uker før og 6 uker etter operasjonen. Nikotinplaster og nikotintyggegummi kan brukes. Snus og el-sigaretter anbefales ikke, men er ikke absolutt forbudt. Det er viktig at pasientene får denne informasjonen av fastlegen ved henvisningstidspunkt.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

  • Du skal ta en grundig dusj med hårvask om morgenen på operasjonsdagen. Ikke påfør hudkrem eller sminke etter dusjing.
  • På sykehuset blir operasjonsområdet barbert hvis nødvendig.
  • Dersom du har fått beskjed om at du skal bruke brokkbind eller kompresjonstøy, kan du kjøpe dette hos bandasjist.

Under

Operasjonen gjøres åpent eller med kikkhullskirurgi (laparoskopisk).

Åpen operasjon

Ved åpen operasjon fjerner vi det gamle arret, og gjør ofte samtidig en større eller mindre hudplastikk (fjerning av overskytende hud) fordi brokket har ført til en utvidelse av huden.

Vi prøver å samle bukmuskulaturen slik at den opprinnelige anatomien gjenskapes mest mulig. Vi bruker alltid en nettforsterkning. Det betyr at et nett plasseres under, mellom eller oppå muskulaturen som en forsterkning. Noen ganger legger vi inn dren for å fjerne sårvæske. Disse fjernes etter operasjonen. Brokkbind legges på for avlastning.

Kikkhullskirurgi

Ved kikkhullskirurgi fjerner vi ikke hud. Vi lager flere små snitt der rør på 5 og 12 mm føres inn i bukhulen og operasjonen gjøres gjennom disse.

Det blåses luft inn i bukhulen. Brokket trekkes så inn i bukhulen, og defekten lukkes med suturer. Det legges et forsterkende nett over defekten. Noen ganger legges nettet mellom bukhinnen og bukveggen, andre ganger direkte på bukveggen fra innsiden.

Operasjonene gjøres i narkose, ofte supplert med epiduralbedøvelse (i ryggen). Ved begge operasjonstypene gis det vanligvis antibiotika forebyggende.

Operasjonstiden varierer mye med brokkets størrelse, og om det samtidig skal gjøres en hudplastikk. De største operasjonene tar opp mot tre timer, mens de små kan være gjort på mindre enn en time.

Etter

Smertestillende

Etter operasjonen blir du værende i avdelingen minst ett døgn, kanskje opp mot en uke ved de største brokkene. Det viktigste den første tiden er god smertebehandling. I tillegg til tabletter eller sprøyter, gir vi ofte smertestillende medisiner gjennom et tynt kateter i ryggen (epiduralkateter). Dette kateteret blir liggende i 2-3 dager.

Blodprøver

Vi tar blodprøver for å oppdage eventuell betennelse eller blødning. Du får blodfortynnende medisin for å forebygge blodpropp når du er innlagt.

Aktivitet

De første dagene etter operasjonen får du instruksjoner i opptreningøvelser og pusteøvelser. God pusteteknikk og tidlig aktivitet er viktig for å unngå lungebetennelse. Det er viktig at du kommer deg ut av sengen så raskt som mulig for å gå korte turer. Brokkbind anbefales.

Oppfølging og sykemelding

Noen sykehus avtaler oppfølging på poliklinikken etter noen uker.

Vanlig sykemeldingstid er 4-6 uker etter de store brokkene.

Styrken i bukveggen etter operasjon kan aldri bli bedre enn 80 % av opprinnelig styrke. Du skal unngå ekstreme belastninger, som svært tunge løft, resten av livet. Det er viktig med mest mulig bevegelse. Ved trening i treningsstudio skal belastningen av magemusklene skje gradvis. Det tar opp mot 6 måneder før du kan se det endelige resultatet av operasjonen.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen om du opplever: ​

  • tung pust
  • blødning i såret
  • væsking fra såret
  • økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • økende hevelse i ett eller begge beina
  • sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • svimmelhet eller besvimelse
  • ​feber

​Blir du akutt syk, ring 113.

Kontakt