Behandling

Hjertetreningsgruppe

Har du fått påvist kransåresykdom, etablert hjertesvikt, operert inn en pacemaker eller hjertestarter, eller gjennomgått hjerteoperasjon er trening en viktig del av behandlingen.

Regelmessig trening vil gi deg bedre fysisk form, bedre hjerte- og blodårefunksjon og økt livskvalitet. Treningsgruppene ledes av fysioterapeuter med lang erfaring og høy kompetanse på hjerterehabilitering.

Treningen foregår i treningssalen i Sandnessjøen i plan 1.

Kontaktperson: Marte Almås

Fysioterapeut

marte.almas@helgelandssykehuset.no 94 84 99 13

Henvisning og vurdering

Fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning. Du trenger henvisning fra lege for å delta på hjertetreningsgruppe.

De fleste inneliggende pasienter med hjertesykdom, blir spurt om de vil delta på hjertekurs og hjertetreningsgruppe når de er innlagt. De blir da henvist fra Medisinsk sengepost. For inneliggende pasienter kan henvisning sendes som epikrise med kopi til MED inntak.         

Fastlege kan også skrive henvisning til tilbudet. Henvisningen skal da merkes med «hjertetrening» og sendes til avdeling MED Helgelandssykehuset, seksjon hjerte, med lokalisering Sandnessjøen.

Før

Etter utblokking eller hjerteinfarkt kan du vanligvis starte trening en uke etter utskrivelse. Om du er hjerteoperert kan du starte i treningsgruppen fire til seks uker etter operasjonen.

Før-test/samtale:

Alle som får innvilget tilbud om hjertetrening vil bli innkalt til en konsultasjon i forkant av gruppedeltagelse. Du vil her bli testet i forhold til kondisjon, samt få en introduksjon i treningsprinsipper. Varighet, ca 60 min.

Under

Treningsgruppe:

Varighet 60 minutter. Vi tilbyr en times trening to ganger per uke.

Treningsgruppa tilbyr effektiv kondisjonstrening med høy intensitet etter intervallprinsippet (4 ganger 4 minutter). I tillegg vektlegges styrketrening og bevegelighetstrening. Treningen vil bli tilpasset individuelt ved bohov.

Hovedmål ved treningen:

  • Øke den fysiske arbeidskapasiteten og det generelle velvære 
  • Trygghet i forhold til egen yteevne 
  • Sosialt samvær med andre hjertepasienter i samme situasjon
  • Motivere til fortsatt fysisk aktivitet etter avsluttet trening hos oss

Etter

Avsluttende test/samtale:

Etter endt treningsperiode vil hver pasient som har gjennomgått trening i gruppe bli innkalt til en sluttevaluering, hvor du igjen vil bli testet i forhold til kondisjon, samt få informasjon om det kommunale tilbudet for hjertepasienter i din kommune. Varighet, ca 60 min.

Etter at du har deltatt på hjertetreningsgruppe, er målet at du skal være i stand til å ivareta trening i egen regi.

Dersom du vil fortsette med liknende hjertetreningsgruppe som på sykehuset, kan du få utdelt skriftlig informasjon om kommunale og private grupper for hjertepasienter som du kan delta i.

Kontakt

Helgelandssykehuset Sandnessjøen Fysikalsk medisin og rehabilitering (FMR)

Kontakt Fysikalsk medisin og rehabilitering (FMR)
En bygning med rødt tak

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Transport

Pasientreiser, ring 05515  ​

Helseekspressen, se rutetabell på helsenorge.no

Bussruter, se Reis Nordland.

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring ​​05515 for å bestille plass på bussen. 

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstid alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

Vi har trådløst nett som pasienter og pårørende kan bruke.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Åpent:

  • Hverdager 09.00 - 14.30
  • Lørdag/søndag stengt 

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Det skal være trygt å komme til sykehusene våre, derfor har vi gode smittevernstiltak. 


Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.