Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mammografi, Sandnessjøen

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene hvor vi ser etter eventuelle forandringer i brystvevet.

Mammografiprogrammet

Kvinner i alderen 50 - 69 år automatisk blir invitert Mammografiprogrammet hvert andre år. Hensikten her er å oppdage brystkreft i et tidlig stadium.

Selv om Mammografiprogrammet har aldersgruppen 50-69 år som målgruppe, er det verdt å merke seg at noen kvinner kan være 51- 53 år før de får sin første invitasjon til Mammografiprogrammet, men alle får 10 invitasjoner. 

Om mammografiprogrammet

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen din som henviser til mammografi.

Innkalling til time 

Etter at vi har mottatt en henvisning, vil du få informasjon om time til undersøkelse, eventuelt informasjon om avvising av henvisningen.

 

Sjekkliste for henvisning – elektiv mammografi

Henvisningen skal sendes til Brystdiagnostisk senter, Nordlandssykehuset 

Før

Du bør ikke bruke deodorant, parfyme, pudder eller krem av noe slag i armhulen eller på/under brystene på undersøkelsesdagen. Dette kan påvirke bildene og gjøre bildevurderingen vanskeligere.

Sett av god tid undersøkelsesdagen. Det er vårt mål å få gjort alle nødvendige undersøkelser på same dag og dette kan ta inntil 2–3 timer.  

For mammografiprogrammet

Før selve røntgenundersøkelsen vil en radiograf stille deg noen spørsmål og se etter hudforandringer på brystene som kan bli synlige på mammografibildene. Dette er informasjon som brukes når røntgenlegene gransker bildene.

Under

Selve røntgenundersøkelsen tar bare noen få minutter. Brystet plasseres på en plate, og en øvre plate senkes ned og legger press på brystet for å øke skarpheten i bildet og redusere stråledosen. Noen kvinner synes dette er ubehagelig, men det varer bare noen få sekund.

På bakgrunn av hva som er årsaken til at du skal til mammografi, er gjennomføringen slik:

  • Når du er henvist til mammografi på grunn av et symptom fra brystene tar vi to bilder av hvert bryst, og eventuelt tilleggsbilder. Vi tar også ultralyd/vevsprøve hvis røntgenlegen mener det er nødvendig. Ved implantat blir det tatt fire bilder av hvert bryst.
  • Når du er henvist som ledd i kontroll etter gjennomgått brystkreft eller ved familiær risiko for brystkreft tar vi to bilder av hvert bryst. Vi tar også her en ultralyd/vevsprøve hvis røntgenlegen mener det er nødvendig.
  • Ved undersøkelse etter invitasjon i Mammografiprogrammet tar vi to bilder av hvert bryst.

Etter

Du kan dra hjem etter undersøkelsen. Er du henvist av lege til mammografi blir svaret på undersøkelsen sendt til henvisende lege.

Mammografiscreening

Cirka 3 % av kvinnene som møter til mammografiscreening blir innkalt til en etterundersøkelse med tilleggsbilder og det vil sannsynligvis bli gjort en ultralydundersøkelse. Å bli innkalt til etterundersøkelse betyr ikke at du har brystkreft. Kun cirka 20 % av de etterinnkalte har brystkreft. 
 
Svaret på mammografiscreeningen vil bli sendt kun til deg.

Kontakt

Helgelandssykehuset Sandnessjøen Røntgen, Sandnessjøen
Ventetid: 3 uker

Ventetid: 3 uker

Kontakt Røntgen, Sandnessjøen

Oppmøtested



En bygning med rødt tak

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Prestmarkvn. 1

8800 Sandnessjøen

Transport

Parkeringsplass ved sykehuset har avgiftsparkering.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Ventetid

3 uker til undersøkelse

Praktisk informasjon

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00 - alle dager.

Kantina​​ er på plan 2, og har alltid et godt utvalg, med varm lunsj og middag.

Her finner du mer informasjon om kantina i Sandnessjøen.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Overnatting for pårørende av alvorlig syke.  

Huset er en eldre enebolig som er totalrenovert.  Huset har 4 doble soverom samt kjøkken, stuer, bad og garderober.  Prisen for leie er  kr. 300.- pr rom pr natt.  Bruken av huset er basert på «selvbetjening».

Pårørendehuset drives av en egen stiftelse.  Det er satt kriterier for hvem som får tilbud om overnatting. Ta kontakt med sengeposten hvis du har behov for overnatting. 

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.