Undersøkelse

Søvnundersøkelse - Polysomnografi, Mosjøen

Søvnundersøkelse kalles også polysomnografi (PSG), og innebærer målinger av hjerneaktivitet, pusting og muskelaktivitet under våkenhet og søvn. Undersøkelsen kan gi svar på om du kan ha en søvnsykdom eller har en forstyrret døgnrytme. Noen pasienter skal ha en aktivitetsmåler på armen i 14 dager før undersøkelsen.

Før

De siste 14 dagene før undersøkelsen er det svært viktig at du forsøker å ha en så regelmessig døgnrytme som mulig, hvor det er helt nødvendig å legge til rette for minimum 7 timers søvn hver natt. Det er viktig at du legger deg og står opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgene.

For noen kan dette medføre endring av livsførsel eller tilrettelegging fra arbeidsgiver (for eksempel arbeid med nattevakter). Hvis du ikke klarer å overholde en regelmessig døgnrytme, kan undersøkelsen gi mindre pålitelig resultat.

  • Ta med behagelig tøy. Gjerne en t-skjorte å sove i, en hettejakke med frontlukking og løse bukser som du kan brette opp til knærne ved behov.
  • Gjerne også et skjerf/lue eller jakke med hette som dekker hodet.
  • Menn må være nybarberte når de kommer til undersøkelsen på grunn av at du får festet elektroder under nese og hake.
  • Bruker du CPAP/BIPAP må du ta med deg denne.

Det er viktig at du møter til avtalt tid på grunn av tidkrevende tilkobling av utstyr. Skal du ha med pårørende må du gi oss beskjed om dette.

Ikke sovemedisiner før undersøkelsen

Du må ikke bruke sovemedisiner de siste 2 ukene før registreringen. Enkelte andre medikamenter kan også ha en innvirkning på prøven. Ring oss derfor om du bruker andre faste medisiner, slik at vi kan ta en vurdering av om du må slutte med disse.

Søvndagbok og spørreskjema

Som en del av utredningen må du fylle ut søvndagboken daglig i 2 uker før undersøkelsen. Du får tilsendt søvndagboken og spørreskjema. Spørreskjemaene fyller du ut ca 2 dager før undersøkelsen. Du vil ikke få noen påminnelse om dette, så det er veldig viktig at du husker å fylle de ut og å ta de med når du kommer til undersøkelsen.

Under

Du får festet elektroder på hodet og kroppen:

Illustrasjon av menneske med elektroder festet til hode og kropp
Slik vil elektrodene blir festet på kroppen din.

Du vil få et rom på pasienthotellet hvor polysomnografi (PSG) med videoregistrering blir utført. Det er begrenset bemanning på hotellet, det vil si at du må være selvhjulpen. Hvis du er avhengig av assistanse (for eksempel i forbindelse med måltider, toalettbesøk, dusjing o.l) må du gi oss beskjed snarest, slik at vi kan prøve å finne alternative løsninger.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen medfører ingen smerte.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

20 1/2 timer

Etter

Når undersøkelsen er ferdig kan du reise hjem. Resultatet av undersøkelsen sendes til henvisende lege i løpet av 2 – 4 uker.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mosjøen Nevrologisk poliklinikk

Kontakt Nevrologisk poliklinikk

Oppmøtested

Underetasjen i fløy A.
En bygning med parkeringsplass og snø på bakken

Helgelandssykehuset Mosjøen

Vefsnvn 25/27

8650 Mosjøen