Vannbrokk

Væskeansamling i testikkelen hos barn, Mosjøen

Væskeansamling rundt én eller begge testiklene er i utgangspunktet en ufarlig tilstand, men kan gi ubehag hos barn hvis vannbrokket blir stort. Det oppdages som oftest hos spedbarn og forsvinner før 3 års alder uten behandling.

Mellom magen (bukhulen) og pungen er det en tynn kanal som normalt lukker seg like før eller etter fødselen, men som hos noen forblir åpen. Da kan det sive væske ned i pungen fra bukhulen som legger seg ved siden av testiklene. Som oftest gir ikke vannbrokk plager, men det kan være aktuelt med operasjon ved ubehag eller skjemmende forandringer. Man opererer nesten aldri før 3 års alder, og operasjonen gjøres da dagkirurgisk.

Før

Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Barnet bør derfor dusje på operasjonsdagen. Trekk forhuden tilbake så godt det lar seg gjøre for god rengjøring.

Under

Operasjon av vannbrokk gjøres på forskjellige måter avhengig av blant annet alderen på barnet. Hos de små barna går vi vanligvis inn med et lite snitt i lysken og finner kanalen fra bukhulen som stenges av (underbindes) og deles, før vi tømmer vannbrokket. Hos de større barna finner vi ikke alltid en tilsvarende kanal, og vi fjerner derfor den væskefylte utposningen i pungen. Vi går enten gjennom et snitt i lysken eller med et lite snitt i pungen. Såret blir lukket med tråd i huden. Vi bruker tråd som løser seg opp selv og setter klistrelapper (steristrips) over som også er med på å holde såret pent sammen.
 

 

 

Etter

Det kan blir noe hevelse i pungen og lysken etter operasjonen, men dette forsvinner etter hvert.

Intimstell

God hygiene er viktig for å unngå betennelse. Barnet kan dusje dagen etter operasjonen, men bør vente 3-4 dager med å bade i badekar. Dersom barnet har bandasje, kan denne tas av og eventuelt skiftes etter bading. Steristrips kan sitte på til de faller av. Bandasjen skal skiftes så lenge det siver sårvæske fra såret, og kan fjernes etter 8–10 dager.

Smertestillende

Hvis barnet har smerter etter operasjonen, kan det få Paracetamol etter dosering på pakken. Ved allergi bør du kontakte lege.

Barnet kan selv bestemme fysisk aktivitet, men bør for eksempel sykling. For noen barn kan det være greit å være borte fra skolen/barnehagen et par dager, og for skolebarn kan det være aktuelt med 3–4 uker fri fra gymnastikk.

Vær oppmerksom

Hvis barnet får økende hevelse, smerte, rødhet i såret og/eller feber, må dere kontakte lege. Som regel kan dere kontakt avdelingen på sykehuset som barnet ble skrevet ut fra, alternativt fastlegen eller legevakt.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mosjøen Kirurgisk 5-dagers post med dagkirurgi Mosjøen

Kontakt Kirurgisk 5-dagers post med dagkirurgi Mosjøen
En bygning med parkeringsplass og snø på bakken

Helgelandssykehuset Mosjøen

Vefsnvn 25/27

8650 Mosjøen

Transport

​Ved sykehuset er det to parkeringsområder. Parkering ved begge er gratis.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Praktisk informasjon

​Besøkstider alle dager: 14.00 - 15.00 og 19.00 - 20.00. Gjelder sengeposter, og ikke poliklinikker. 

​Sykehuset har tilbud om internett på sengepostene.

​Kantina ligger i underetasjen og har åpent fra kl 09.30 – 14.00 hver dag unntatt lørdag og søndag.  Kantina har et godt utvalg av påsmurt mat , salatbar og en varmrett pr. dag. I tillegg selges kioskvarer. 

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.