Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Inflammatoriske rygg - og leddsykdommer, Mo i Rana

Inflammatoriske (betennelsesaktige) rygg- og leddsykdommer er en samlebetegnelse på autoimmune sykdommer der immunforsvaret lager betennelse i ett eller flere ledd og/eller i ryggsøylen, uten leddet er angrepet av bakterier-eller virus. . Leddbetennelsen kan gi hevelse og smerte i leddene og på sikt skade leddbrusk og beinsubstans. Hos noen blir også andre organer rammet, som øyne, lunge, tarm eller hud.

Eksempler på inflammatoriske revmatiske rygg- og leddsykdommene er:

  • leddgikt (revmatoid artritt)
  • kroniske uspesifiserte artrittsykdommer
  • spondylartritter

Revmatoid artritt er på folkemunnet kjent under benevnelsen leddgikt, mens kroniske uspesifiserte artrittsykdommer, er en betegnelse som brukes om leddbetennelse i flere ledd (polyartritt) hvor kriteriene for noen av de andre diagnosene ikke er oppfylt.

Henvisning og vurdering

Hvis fastlegen din mistenker at du har en en inflammatorisk rygg- eller leddsykdom, kan fastlegen henvise deg til vurdering ved revmatologisk poliklinikk. I noen tilfeller ønsker vi at du tar blodprøver eller røntgenbilder før du kommer til den første timen, da gir vi beskjed om det i innkallingen.

Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

Husk

  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten se Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten.


Behandling

Dersom du får diagnostisert en inflammatorisk rygg- eller leddsykdom kan det bli aktuelt med medikamentell behandling. Denne kan deles inn i symptomlindrende  behandling og sykdomsreduserende antirevmatiske legemidler (DMARD).

Symptomlindrende behandling kan være smertestillende (Paracet) og betennelsesdempende medisiner (NSAIDs som f.eks Naproxen og Ibux). De sykdomsreduserende medisinene demper overaktiviteten i immunsystemet for å hindre utvikling av leddskade.

Ofte er kortison (Prednisolon) aktuelt i begynnelsen for å få rask effekt, enten i tablettform eller som injeksjon i ledd. Det mest aktuelle sykdomsmodifiserende legemiddelet ved betennelse i ledd utenfor ryggsøyla er methotrexate (tabletter eller penn). Andre alternativ ersulfasalzin (Salazopyrin) og leflunomid (Arava). Det tar ofte 3-4 måneder før disse medikamentene har effekt. Kortison er viktig for å dempe betennelsen i leddene i tiden før DMARDs har effekt. Noen ganger vil kortisoninjeksjoner i leddene være nødvendige og effektivt.

Dersom du ikke får tilstrekkelig effekt av disse tradisjonelle alene eller i kombinasjon, kan det bli aktuelt med biologiske legemidler. Dette er medisiner som er laget for å virke på spesifikke deler av betennelsesprosessen. De biologiske medikamentene har best effekt når de kombineres med metotreksat. De biologiske legemidlene gis direkte i blodet (intravenøs infusjon) eller som sprøyte eller penn som settes under huden.

Annen behandling

Trening og øvelser kan gjøre at du blir mindre stiv, får bedre funksjon og kan vedlikeholde bevegelighet, i tillegg til å gi allmenne helseeffekter. Mange med inflammatorisk ledd- eller ryggsykdom får veiledning fra fysioterapeut om dette i starten av diagnosen, i perioder kan det også være nyttig med behandling hos fysioterapeut. Ergoterapeut kan gi råd og veiledning, særlig ved funksjonstap i hender.

Oppfølging

Behandling av inflammatorisk ledd- eller ryggsykdom går oftest over mange år. Oppfølgningen vil være et samarbeid mellom deg, fastlegen din og revmatologisk avdeling.

Det vil være tette kontroller når du får diagnosen og ved perioder med aktivitet i sykdommen. Mange sykehus har laget pasientforløp der det inngår kontroller hos sykepleier, ergoterapeut og fysioterapeut i tillegg til lege det første året. Når sykdommen er fredelig kan du ha færre kontroller og en del sykehus har da behovsstyrt oppfølging der du selv tar kontakt når du trenger kontroll på sykehuset.

Kontakt

Helgelandssykehuset Mo i Rana Revmatologisk poliklinikk
Ventetid: 26 uker

Ventetid: 26 uker

Kontakt Revmatologisk poliklinikk
En bygning med mange vinduer

Helgelandssykehuset Mo i Rana

Sjøforsgata 36

8613 Mo i Rana

Transport

Foran hovedinngangen må det betales parkeringsavgift på dagtid. Du kan betale med mobiltelefon eller kort.

Du kan ellers parkere gratis på sykehusets område på anviste parkeringsplasser. Pasienter og besøkende som parkerer utenom anviste plasser kan få parkeringsbot.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til reise. Vi har også egen buss, Helseekspressen, som går fra Brønnøysund til Mo i Rana via Sandnessjøen og Mosjøen, tur/retur. Bussen er bemannet med helsepersonell og kjører hver ukedag.​

Ring 05515 for å bestille plass på Helseekspressen

Les mer om pasientreiser på Helgeland

Ventetid

26 uker til utredning

Praktisk informasjon

​Besøkstid på sengeposter: 14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00 - alle dager.

OBS: Medisinsk sengepost Mo i Rana har egne visittider. Disse er 13.00 - 14.00 og 18.00 - 19.00.

Gjestenettet heter HN-gjest, og krever ingen passord.

Kantina ligger i underetasjen på sykehuset. Ta heisen eller bruk trappa som ligger et par meter unna heisen.

Mer informasjon om kantina i Mo i Rana finner du her.

​Se Kontakt oss nederst på siden.

Vi har tre dobbeltrom til leie for tilreisende på pasienthotell i kort gåavstand fra sykehuset. Pris per natt er 500 kr. Det er mulighet for å lage seg enkel mat på alle rom. Ta kontakt med personale på sengeposten hvis du har behov for overnatting, eller ring sentralbordet på 75 66 00 00.

​Sykehuset har portør for de som trenger assistanse for å komme seg til avdelingene. Rullestoler er å finne ved hovedinngangen.

Mobiltelefon kan benyttes på de fleste avdelinger i sykehuset med unntak av på røntgenavdelingen og andre avdelinger med mye sensitivt utstyr. Se merking.

Teleslynge er tilgjengelig ved behov.